A vádlottak 2017. május végén Miskolcról Békéscsabára mentek, ahol egy 83 éves asszonyt kerestek fel lakásában. Megelőzőleg ismeretlen társuk felhívta a sértettet közölve, hogy az áramszolgáltató alkalmazottai már korábban keresték, de nem voltak itthon, újból kimennek a lakáshoz. A vádlottak a hivatkozott áramszolgáltató dolgozóinak adták ki magukat, és valótlanul azt közölték a sértettel, hogy túlfizetése van. Azt a látszatot keltették, hogy ellenőrzik a villanyórát és a konnektorokat, majd közölték, hogy 11.000,- Ft-ot visszafizetnek, azonban náluk csak 20.000,- Ft-os és 1.000,- Ft-os címlet van, ezért kérték a sértettet, hogy 10.000,- Ft-ot adjon vissza. Az idős nő a szobájából kihozott egy 10.000,- Ft-os címletű bankjegyet, amire a vádlottak azt mondták, hogy meg van szakadni, nem fogadják el. A sértett visszament egy újabb címletért. A szobából kijőve a vádlottakat már a kamrahelyiségben találta, akik közölték, hogy ez a pénz sem jó, majd kipostázzák a túlfizetést és elhagyták a lakást. Az elkövetők azonban a sértett távollétében a kamrából 3 szál vastag kolbászt, valamint az egyik szobából, az asztalfiókból 120.000,- Ft készpénzt tulajdonítottak el.

A vádlottak ugyanezen módszerrel, azaz az ismeretlen társuk előzetes telefonhívására hivatkozva 2017. május végén szintén Békéscsabán egy 87 éves férfit kerestek meg. Egyikük azt színlelte, hogy leolvassa a villanyórát, 11.000,- Ft visszafizetését ígérte, de 10.000,- Ft váltópénzt kért. Itt is a címlet szakadt állapotára hivatkozott, és amíg az idős sértett elment kicserélni a pénzt, 2 db 10.000,- Ft-os bankjegyet tulajdonított el. Társa eközben várt rá, majd közösen gépjárművel visszajöttek Miskolcra.

Az egyik vádlott 2017. május közepén Békéscsabán ugyanezzel a módszerrel tévesztett meg egy 75 éves férfit, akinek a zakója zsebéből kivett 11.000,- Ft-ot, az OTP bankkártyáját, valamint eltulajdonította a pénztárcáját is a benne lévő 5.000,- Ft készpénzzel, lakcímkártyával és személyi igazolvánnyal.

A vádlott 2017. május közepén Miskolcon is hasonló bűncselekményt követett el egy 83 éves asszony sérelmére azzal a hivatkozással, hogy a kertszomszédnak pénzzel tartozik és azt szeretné megfizetni a sértett közreműködésével. Ehhez a zsebéből elővett egy köteg papírpénzt és közölte, hogy fel kellene váltani. Az idős nő előhozta a pénztárcáját és megmutatta, hogy 20.000,- Ft-os bankjegyei vannak, majd a pénztárcát, amelyben elkülönítve 20.000,- Ft-os címletekben egy 320.000,- és egy 200.000,- Ft összegű pénzköteg volt, a teraszon lerakta. Ekkor a vádlott azzal terelte el a figyelmét, hogy a vele lévő egyik gyereknek vizet kért, valamint drótdarabot az autója javításához. Amíg az idős nő ezeket teljesítette, a teraszon hagyott pénztárcából 200.000,- Ft-ot vett magához.

Az ügyészség a vádlottakkal szemben börtönbüntetést és mellékbüntetésként közügyektől eltiltást, valamint vagyonelkobzást indítványozott.