Csökken a fertőzöttek száma, a védekezés második szakaszában vagyunk – hangzott el a Kossuth Rádió interjú elején.

Orbán Viktor miniszterelnök kifejtette, hogy az élet újraindításában szép eredményt értünk el, de nem szabad átesni a ló túloldalára. A járvány még nem szűnt meg.

„Akkor leszek elégedett, ha megöltük ezt a vírust, de egyelőre vakcina még nincs. Így továbbra is érvényes, hogy vigyázzunk egymásra.

Továbbra is indokolt az óvatosság, a maszk viselése és a védőtávolság betartása” – hangsúlyozta.

Egyúttal arra kérte a politikai döntéshozókat és az újságírókat, ne higgyék, hogy virológusok lettek, ne higgyék, hogy már jobban értenek a témához, mint a szakemberek. Kitért arra, hogy mivel már hónapok óta foglalkozunk a járvánnyal, és százával olvassuk a cikkeket és elemzéseket, az ember úgy érzi, hogy lassan szakértővé válik és ez veszélyes lehet. Az orvosok ezért továbbra is azt javasolják, hogy tartsuk be a védekezés szabályait, használjuk a védőeszközöket és figyeljünk egymásra.

A további lazítások kapcsán a kormányfő elmondta, hogy siettetné az enyhítéseket, de egyelőre még alapos elemzések után lehet ezekről dönteni.

„Az élet újraindításának az oldalán állunk, kereszténydemokrata kormány lévén pedig alapvetően az élet oldalán állunk. A gazdaság nagyon fontos, de az élet újraindítása az elsődleges. Az enyhítéseket siettetném, de az orvosok, professzorok, szakértők azt mondják, hogy óvatosan. Budapest és Pest megye esetében is azt mondják, hogy várjuk meg míg csökken a fővárosi halálozások száma. Ezt jövő héten ismét megvizsgáljuk, így legközelebb jövő hétvégén kerülhet sor enyhítésre a fővárosban” – fűzte hozzá a miniszterelnök.

A további intézkedéseket a hirado.hu oldalon olvashatja!