Gyarmati Gabriella, a múzeum művészettörténésze elmondta, hogy az emlékév során rendeztek speciális, három darab öt méter szélességű felületre vetített virtuális tárlatot Egy géniusz története címmel, amelynek részeként - úgynevezett idővonalas megoldással - azt is szemléltették 3D-s vetítéssel, milyen események zajlottak a világban a mű keletkezésekor.
 
Rendeztek tablókiállítást a békési megyeszékhely főterén a festő híres alkotásaiból; az érték(m)érő című VI. Magyar-Román Határmenti Konferencián is több előadás szólt a Békéscsabához több szállal kötődő géniuszról.
 
Emellett ötszáz példányban kiadtak egy négyszerzős tanulmánykötetet Beszéljünk újra Munkácsy Mihályról! címmel. Ebben művészettörténészek speciális témákat jártak körül, így a 62 négyzetméteres, 14 méter széles Honfoglalás című műről, a festő 1848/49-es forradalommal és szabadságharccal kapcsolatos munkáiról, a nőábrázolásáról, valamint a családfájáról születtek tanulmányok.
 
Az emlékévet csütörtökön a festővel jó barátságot ápoló, neki több szerzeményt is ajánló Liszt Ferenc műveiből álló koncerttel zárják, amelyet Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész, valamint Hegedűs Katalin adnak.
 
Gyarmati Gabriella elmondta, hogy sikerült néhány új relikviát beszereznie a múzeumnak, így Charles Sedelmeyer műkereskedő katalógusa és két gyászjelentés is gyarapítja a világon legnagyobb Munkácsy-hagyatékot kezelő intézményt. Utóbbiról szólva elmondta, hogy az egyik gyászjelentést a család, a másikat az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat adta ki, mindkettőt Arad gyulai származású polgármesterének, Salacz Gyulának címezték. Mindkettő az aradi Kölcsey Társaság elnökétől került a múzeum birtokába.
 
Gyarmati Gabriella azt is elárulta, hogy egy új Munkácsy-alkotás is gazdagítja a gyűjteményüket, amelyről részletesen az új állandó tárlat megnyitásakor számolnak be.
 
Ando György múzeumigazgató az MTI-nek elmondta, hogy tízévente szükséges megújítani a kiállításokat, náluk 2007-ben volt az utolsó ilyen átalakítás. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Kubinyi-program két ütemén 38 millió forintot nyertek el. A Magyar Nemzeti Galériától (MNG) hat festményt kaptak tartósan kölcsönbe, saját képanyagukból tíz festmény alkotja majd az új Munkácsy-tárlat gerincét.
 
Optikailag is kiemelt lesz - magassága miatt is - a Sirató asszonyok a keresztfánál című mű, amely Munkácsy barátja, gróf Andrássy Gyula belügy-, majd külügyminiszter tőketerebesi mauzóleumába készült. A kép érdekessége, hogy a múzeum korábban készíttetett róla egy mérethű másolatot, amely jelenleg díszíti a mauzóleumot - mondta Ando György.
 
Ugyancsak a MNG-tól kapták a Krisztus Pilátus előtt című képet, a híres alkotás feles méretű redukcióját.
 
Az új tárlatot az idővonal logika mentén alakítják ki, digitális eszközöket is igénybe véve. A látogatók átmenetileg QR-kódok segítségével, mobiltelefonokon, később telefonokon és tableteken láthatják azt is, hogy egy-egy alkotás készítése idején mi történt Békéscsabán, mi Magyarországon, és mi a nagyvilágban; ha akarnak, a kép keletkezési körülményeiről és egyéb érdekességekről is megtudhatnak információkat - fejtette ki.
 
Az új állandó kiállítás április 24-én nyílik meg, Munkácsy Mihály ugyanis 1884. április 25-én mutatta be a Krisztus Pilátus előtt és az akkor elkészült Golgota című alkotást Párizsban - mondta Ando György.